GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

BIOVILL ESZTELNEK

IMAGE GALLERY

HIRDETŐ

Névnap

2019. március 22. péntek
Beáta, Izolda, Lea
A Víz Világnapja
A Nap kel 05:47-kor,
nyugszik 18:07-kor.

Holnap
Emőke
napja lesz.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Facebook Like Box

KURTAPATAK-KEZDOLAP

www.kurtapatak.ro

A falutól 3 km-re északra a Kászon völgyében egy 13. századi templom volt, amely valószínűleg az egykori Szentjános falu temploma lehetett, romjai a 19. századvégén még látszottak. A település északi felében emelkedik a Zsidó-vár nevű magaslat, amelynek históriáját már elfeledte az utókor. Kurtapatakon élt és tevékenykedett Lengyel Béla ezermester, feltaláló, aki egyebek mellett szélerőművet épített és csillagászati távcsövet állított össze.TABLA

 Még ma is éla kurtapataki köztudatban, hogy a helybéli Laposkő-bánya kőlapjaival rakták ki a csíksomlyói kegytemplom pádimentumát (padlóját), erről emléktábla tanúskodik a templomban. A követ Csavar István és Rancz Antal szekérrel fuvarozta Somlyóra.

 Kurtapatak filiában a temetõben Baka Mártonné építtet kápolnát 1663-ban Szent Péter és Pál tiszteletére. 1910-ben 545 magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésigHáromszék vármegye Kézdi járásához tartozott.

 Az 1567-es összeírás alkalmával 7 kapuja volt. 1992-ben 271 lakosából 268 magyar és 3 román volt. A település központjában millecentenáriumi kopjafát emeltek.