GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

BIOVILL ESZTELNEK

IMAGE GALLERY

HIRDETŐ

Névnap

2019. március 22. péntek
Beáta, Izolda, Lea
A Víz Világnapja
A Nap kel 05:47-kor,
nyugszik 18:07-kor.

Holnap
Emőke
napja lesz.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Facebook Like Box

Köszönjük szépen Esztelnek!
Az esztelneki faluséta margójára

Szombaton, szeptember 29-én megtartottuk első Falusétánkat. Izgatottan, kíváncsian vágtunk bele. Isten hozott mindenkit! 
Az érkezők meleg szívvel, zsíros kenyérrel, házi pálinkával, térképpel lettek fogadva. A római katolikus templomból biztató szavakkal és orgonán Bach műveiből hallgatva indultunk útnak. Megnéztünk mindent, amit az idő engedett. Könyvtárat, falumúzeumot, emlékműveket, a Szacsvay házat, nadrággyárat. Bekapcsolódtunk a Bod Péter Tanítóképző reneszánsz flashmobjába, versenyeztünk szekértolásban. A Ferences templomban és kolostorban ért véget a sétánk. Ezután már csak az éhségünket csillapítottuk, beszélgettünk, nótázgattunk, aki tehette táncra is perdült. 

TEMPLOM BEJARATI KAPU 2018_1.jpgTEMPLOM BEJARATI KAPU 2018_2.jpgTEMPLOM BEJARATI KAPU 2018_3.jpgTEMPLOM BEJARATI KAPU 2018_4.jpgTEMPLOM BEJARATI KAPU 2018_5.jpgTEMPLOM BEJARATI KAPU 2018_6.jpgTEMPLOM BEJARATI KAPU 2018_7.jpg

Hálásan köszönjük mindenkinek a hozzáállását, a polgármesteri hivatal minden munkatársának, tanácsosoknak, a Nagy Mózes Általános Iskola oktatóinak és diákjainak, külön köszönjük Fülöp István igazgató úrnak, hogy végig vezette a sétát, a gyár vezetőségének és azoknak akik aznap bementek megmutatni számunkra a tevékenységüket, köszönjük a Hamuvirág Néptáncegyüttesnek és vezetőjének a részvételt, Fákó Alpár néptáncoktatónak a szekértoló verseny levezetését. Köszönjük a Bod Péter Tanítóképző diákjainak és vezetőiknek az előadását, a kézdivásárhelyi Nők Egyesületének részvételét csodaszép alkalomhoz illő ruhákban, a Zöld Nap Egyesület erre a napra szervezett túráját, a sajtó képviselőinek a részvételét. 
Külön köszönjük és leírhatatlan jó érzés volt az, hogy ilyen sokan reagáltak felkérésünkre és megnyitották kapuikat, ellátva minden földi jóval a sétálókat. Köszönjük a süteményeket, az innivalót, a gyümölcsöt, forró teát és mindazt a sok jó szót, amit mindezek mellé csomagoltak. Elnézést kérünk attól a falurésztől, ahová időhiány miatt nem jutottunk el, de készültek és elhozták süteményeiket a központba. Hálás szívvel köszönjük! 
Kolléganőm, Orbán Imola szerint: „ a nap kérdése egy a tornácon álló idős nénitől érkezett: „Mit ünnepelnek lelkem?” A válaszom az volt, hogy a Falut. Esztelneket, mert nagyon szép. Megtiszteltük magunkat, hogy elindultunk sétálva ünnepelni az egyszerűségben, a csendben, a befogadó szeretetben érkező pillanatokat, ami ettől a perctől még erősebben összeköt Esztelnekkel.”
Magam nevében azt tudom mondani, hogy a közösségépítés fogalmát bevallom, ezen a napon értettem és éreztem meg igazán. Köszönöm szépen Esztelnek!

A Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés nevében Csüdör Katalin

RIBIZLIFESZTIVÁL

- 2017 -

 Esztelnek felé közeledve óhatatlanul a gyönyörű természeti környezet az, ami elsőként magával ragad. De a házakig lehúzódó erdő látványán, a kristálytiszta levegőn túl, a közösségi programok is igencsak vonzóak lehetnek. Ékes bizonyítéka ennek a szombaton első alkalommal megrendezésre került fekete ribizli napja. A fekete ribizli termesztésnek és feldolgozásnak hagyománya van a faluban. Innen jött az ötlet és a délutáni konferencia témáját is ez adta. Varga Attila falumenedzser, a ma még fellelhető tárgyi és szellemi emlékeket idézte fel a hallgatóságnak. Dr. Zágoni Elemér csikkarcfalvi főgyógyszerész a ribizli gyógyhatásairól tartott részletes előadása után, a gyergyóalfalusi Gál Mária kertészmérnök a termesztés folyamatát ismertette a résztvevőkkel. Ez volt ami a ribizliről szólt és persze még amit a vásárban be lehetett szerezni, pl. feketeribizli szörp :) 

Bővebben: FEKETERIBIZLI ÜNNEPE

 Június 10-11-én Kézdiszéken került megrendezésre a nyolcadik háromszéki huszártoborzó, amelyet ez alkalommal az 1809-ben Papolcon született Kiss Sándor huszárezredes, a 11. Székely Határőr Huszárezred legendás hírű parancsnoka emlékének szenteltek. A rendezvényen százötven katonai hagyományőrző részvételével tíz kézdiszéki településen, köztük Esztelneken is, mutatták be, hogyan zajlott annak idején a huszárok verbuválása.

2017 Huszartoborzo Esztelnek_1.jpg2017 Huszartoborzo Esztelnek_2.jpg2017 Huszartoborzo Esztelnek_3.jpg2017 Huszartoborzo Esztelnek_4.jpg2017 Huszartoborzo Esztelnek_5.jpg2017 Huszartoborzo Esztelnek_6.jpg2017 Huszartoborzo Esztelnek_7.jpg

 A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület alsó- és felső-háromszéki huszárjai mellett a huszártoborzón Marosszékről, Udvarhelyszékről és Csíkszékről érkeztek résztvevők, a Vass László hagyományőrző ezredes vezetésével szegedi tüzérek, a 15. Székely Határőr  Gyalogezred kézdivásárhelyi és gelencei ütegének tagjai, valamint málnásfürdői és zalánpataki tüzérek is részt vettek a rendezvényen. Összesen nyolcvan lovas huszár, negyven gyalogkatona, valamint a mikóújfalusi Nagykürt 95 Egyesület fúvószenekara tette meg a huszártoborzó útvonalát, utóbbiak öt kísérő szekéren és többször gyalogosan. A fúvósok az alkalomhoz illő harci indulókat és Kossuth-nótákat fújtak.

(Csüdör Katalin beszámolója)

Bővebben: VIII. Háromszéki Huszártoborzó

BALLAGÁS 2017

BALLAGAS 2017_01.JPGBALLAGAS 2017_02.JPGBALLAGAS 2017_03.JPGBALLAGAS 2017_04.JPGBALLAGAS 2017_05.JPGBALLAGAS 2017_06.JPGBALLAGAS 2017_07.JPGBALLAGAS 2017_08.JPGBALLAGAS 2017_09.JPGBALLAGAS 2017_10.JPGBALLAGAS 2017_11.JPGBALLAGAS 2017_12.JPGBALLAGAS 2017_13.JPGBALLAGAS 2017_14.JPGBALLAGAS 2017_15.JPG

ESZTELNEK SZENT GYÖRGY NAPJA 2017

Facebook HIREK