GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

BIOVILL ESZTELNEK

IMAGE GALLERY

HIRDETŐ

Névnap

2019. március 22. péntek
Beáta, Izolda, Lea
A Víz Világnapja
A Nap kel 05:47-kor,
nyugszik 18:07-kor.

Holnap
Emőke
napja lesz.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Facebook Like Box

Eredményes évtizeden túl

Mandátumvégi értékelő Varga Attilával 

image
A leköszönő polgármester továbbra is segíti a község fejlődését
Varga Attila, Esztelnek község polgármestere objektív okok miatt nem újrázott a 2016-os önkormányzati választásokon. Az elöljáró, aki korábban Kézdiszentkereszt alpolgármestere volt, a legelejétől kezdve ott bábáskodott az új község születésénél, cseperedésénél. Mandátuma végén nemcsak az elmúlt négy esztendőt, hanem az egész eddigi tevékenységét értékeltük ki – helyszűke miatt a teljesség igénye nélkül.

– A leválástól az új községig nehéz úton kellett végighaladni. Elevenítsük fel a történéseket!

– 2005. december 16-án jelent meg a 386-os törvény, ami kimondta Esztelnek önállósulását, és december 27-én a prefektus kinevezett polgármesternek. Nehéz volt az indulás, az egykori Mezőgazdasági Termelőszövetkezet félig-meddig elkészített egyik irodájában dolgoztunk az elején. Rájöttünk, hogy a község szervezésében számunkra legfontosabbak a tervek. Kézdiszentkereszttől néhány számítógép árát kaptuk, jól emlékszem, hogy a legelső, amit léptünk, az volt, hogy a hetes kormányrendelet által biztosított támogatásból megpróbáljuk a község nagyon lepusztult állapotban levő hídjait rendbehozni, és egymillió lejt pályáztunk sikeresen erre a célra, elkészült két nagyobb híd és hat betonpalló. Tudatosan készültünk a következő időszakra, olyan terveket készíttettünk, amiket a mai napig használunk. Felmerült az igény a vízhálózat felépítésére, a szennyvízhálózat kialakítására és az ülepítőállomás létrehozására, ugyanakkor tervek készültek az utak felújítására, a művelődési ház renoválására és a faluközpont rehabilitációjára, hogy csak párat emeljek ki. Ezeket szinte mind megvalósítottuk az elmúlt egy évtizedben, viszont az elképzelések már akkor megszülettek tanulmányok szintjén.

– Esztelnekről indult útjára az iskolaépítő Nagy Mózes, azóta felújított és kibővített iskola viseli a nevét. 

– Az oktatás nagyon fontos egy közösség életében; szintén a legelején felmerült az iskola felújításának és bővítésének igénye. Természetesen rengeteg mindent kellett építeni, hiszen csak az új, korszerű községháza épülete is egymillió lej körüli összegbe került, és ennyit emésztett fel a Nagy Mózesről elnevezett oktatási intézmény korszerűsítése is. Ennek hivatalos avatása 2012. november végén volt, az épület átvétele már 2011-ben megtörtént, két lépésben. Egyszer elkészült a földszint, ahol négy osztályterem, iroda és mellékhelyiségek kaptak helyet, majd következett a tetőtér beépítése, ott két iroda és három osztályterem van berendezve. Az oktatásnál maradva: felújítottuk a csángó iskolát, a régi iskola épületét. Az alsóesztelneki iskola épületében található a falumúzeum is.

A község­házán folytatódik az elkezdett munka

– Még milyen nagy beruházások történtek a községben?

– Számos javítást, korszerűsítést eszközöltünk. Fontossági sorrend nélkül: újrafödtük a régi székhelyünket, az összes középületünkben központi fűtés van, állandó jelleggel javítottuk a községi és mezei utakat. Majdnem teljes egészében fel van újítva a közvilágítás, ugyanis a régi elavult volt, nagy fogyasztású izzókkal. A legnagyobb értékű beruházás a csatornahálózat és az ülepítőállomás megépítése volt, ez volt a lakosság első számú igénye, amikor az önállósulás után kikértük véleményüket. Sok kínlódás után 2012-ben kezdődött meg a munkálat, miután sikeresen pályáztunk a Környezetvédelmi Alapnál, és 4,5 millió lejt, azaz kb. egymillió euró támogatást sikerült elnyerni. Ez jó pár hete elkészült, következik a lakosság rácsatlakoztatása.

Jelentős megvalósítás a új ülepítőállomás 

– Öntől indult a LEADER akciócsoport létrehozásának ötlete is.

– Valóban, én szorgalmaztam az Angustia csoport létrehozását, de nem sajátíthatom ki az elképzelést, hiszen a polgármester kollégáknak éppúgy érdeme. Pár éve adtuk le a pályázatunkat, és sikeresnek minősítem a tevékenységet, hiszen önkormányzatokat, mezőgazdálkodókat és kisvállalkozásokat sikerült EU-s pályázati pénzzel segíteni. Úgy tudom, hogy az Angustia volt az egyetlen helyi akciócsoport, ami kizárólag polgármesterek kezdeményezése nyomán alakult meg. Ennek mi is haszonélvezői voltunk, hiszen két pályázatot a LEADER-nél nyújtottunk be. Egyik a községközpont parkosítására, a másik a művelődési otthon felújítására vonatkozott. Itt viccesen megjegyezném, hogy mi általában egymillió lejes fejlesztéseket eszközöltünk. A művelődési házat gombásodás miatt részben újra kellett építeni, új tetőszerkezetet kapott az ingatlan. A faluközpont kialakítása több lépésben történt, és nem is fejeztük be, mert helyenként előbb a tulajdonviszonyokat kellett tisztázni. A következőkben folytatódni fog a munka, a szigeteket úgymond összekapcsoljuk. Felsőesztelneken ezen kívül 500 ezer lejre aszfaltoztunk úgy, hogy sáncokat is kialakítottunk.

– Egy új egyesületet is létrehoztak a szomszédos Kézdiszentkereszttel, ennek mi a célja?

– Ez a lépés 2015-ben történt, célja, hogy a két község közösen tudjon pályázni az ivóvízhálózat kialakítására. Ez Polyánban, Bélafalván, Kurtapatakon és Esztelneken valósulna meg, de az elképzelés tartalmazza, hogy a szomszédos községben is kialakítsák a szennyvízhálózatot. Ennek a pályázatnak az értéke áfa nélkül 4,2 millió euró lesz. Erre a „házasságra” azért volt szükség a „válásunk” után, mert Romániában a kétezer lakos fölötti településeket támogatják ilyen tekintetben, de külön-külön egyiknek sincs meg ez a lélekszáma. Most már a meglévő terveink átalakításán dolgozunk. A vízhálózat elengedhetetlen számunkra, hiszen a magasabban fekvő részeken szárazság idején nincs a kutakban víz.

– Esztelnek volt az első község a vidéken, amely a vadkárok ellen nagyméretű villanypásztor-hálózattal próbált védekezni. Volt-e ennek eredménye?

– Nyáron sikerült visszaszorítani a vadakat, ősszel, a betakarítás idején, amikor pl. a kapukat nyitva hagyták, gyakrabban bejöttek az állatok. Összességében úgy vélem, a rendszer jól működik, a termény nagyobb biztonságban van.

– Sikeres polgármester volt, mégsem újrázott. Mi ennek az oka?

– Van egy közös, de tevékenység nélkül levő cégünk egy svájci állampolgárral, aki Szacsvay-leszármazott. Neki 99% a tulajdonrésze, nekem 1%, de román állampolgárként én voltam az ügyvezető. A román törvénykezés nem engedi, hogy valaki egyszerre legyen polgármester és ügyvezető is, így az összeférhetetlenségi ügynökséggel folyamatban van egy per. Úgy ítéltem meg, hogy a jogi eljárás nem ér véget a választásokig, és nem akartam úgy indulni, hogy problémám van a hatóságokkal, még ha az mondvacsinált is. Beszéltem az alpolgármesterrel, és megkértem, jelöltesse magát, ő igent mondott. Kilenc évet együtt dolgoztunk, bízom benne, hogy ugyanazt az irányt tartani tudjuk. Célunk, hogy Esztelnek élő és élhető község legyen, ezért az utódomat mindenben segíteni fogom. 

Facebook HIREK