GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

BIOVILL ESZTELNEK

IMAGE GALLERY

HIRDETŐ

Névnap

2019. február 19. kedd
Zsuzsanna
A Nap kel 06:48-kor,
nyugszik 17:21-kor.

Holnap
Aladár, Álmos
napja lesz.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Facebook Like Box

RIBIZLIFESZTIVÁL

- 2017 -

 Esztelnek felé közeledve óhatatlanul a gyönyörű természeti környezet az, ami elsőként magával ragad. De a házakig lehúzódó erdő látványán, a kristálytiszta levegőn túl, a közösségi programok is igencsak vonzóak lehetnek. Ékes bizonyítéka ennek a szombaton első alkalommal megrendezésre került fekete ribizli napja. A fekete ribizli termesztésnek és feldolgozásnak hagyománya van a faluban. Innen jött az ötlet és a délutáni konferencia témáját is ez adta. Varga Attila falumenedzser, a ma még fellelhető tárgyi és szellemi emlékeket idézte fel a hallgatóságnak. Dr. Zágoni Elemér csikkarcfalvi főgyógyszerész a ribizli gyógyhatásairól tartott részletes előadása után, a gyergyóalfalusi Gál Mária kertészmérnök a termesztés folyamatát ismertette a résztvevőkkel. Ez volt ami a ribizliről szólt és persze még amit a vásárban be lehetett szerezni, pl. feketeribizli szörp :) 

 A sátrak alatt ki-ki talált magának kedvére valót. Azok is, akik a szekértoló verseny izgalmait esetleg tompítani szerették volna. Való igaz, fergetegesre sikerült a verseny. A szabályzat szerint, öt fős csapatok versengtek egymással, köztük egy népviseletbe öltözött lány, aki tálcával a kezében, rajta üres poharakkal, ült a szekéren a 150 méteres versenytáv alatt. Közben a megállóknál a férfiak öt kockabálát, majd három zsák gabonát raktak a szekérre, a harmadik megállónál pedig teletöltötték borral a poharakat és annak tartalmát mindannyian el kellett fogyasszák. Természetesen minden az ügyességről, a gyorsaságról szólt és minden csapat jól is teljesített, de mint minden versenyben, itt is vannak győztesek.  Őket a néptáncgála után méltó képpen, a kultúrotthon színpadán jutalmazták a szervezők. A hangulat fokozása érdekében a helyi Néptánccsoport és a kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes mindent megtett, ezt amennyiben lehetett, még erősítette a Kedves zenekar, akik ezt a jó hangulatot, jó pénzért másnak is örömmel biztosítják :) Az első fekete ribizli ünnepet Esztelneken báli mulatság zárta, ahol Bandi Tamás és bandája húzta a talpalávalót. 
Ez a jelen, a hétvége történése. De mi a jövő? „ Akarása a múlt szeretetében fogan. A jelene visszatartó és előrevívő. Különös erő, mely bennünk feszül. De tudod, e jelen és minden, ami vagy – majd múlttá szelídül”

 

Facebook HIREK