GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

BIOVILL ESZTELNEK

IMAGE GALLERY

ANUNŢURI

Calendar

2019. Februarie 19. Marți
Zsuzsanna
Sunrise at 06:48,
Sunset at 17:21.

Tomorrow will be
Aladár, Álmos
name-day

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Facebook Like Box

 Esztelneken 2011-ig két iskola működött, ezeket a köznyelv alsó és felső iskolaként ismerte. Az ún. alsó iskolában működött a megyésítésig, a Polgármesteri Hivatal.

ESZTELNEKI NAGY MOZES ALTALANOS ISKOLA_01.jpgESZTELNEKI NAGY MOZES ALTALANOS ISKOLA_02.jpgESZTELNEKI NAGY MOZES ALTALANOS ISKOLA_03.jpgESZTELNEKI NAGY MOZES ALTALANOS ISKOLA_04.jpgESZTELNEKI NAGY MOZES ALTALANOS ISKOLA_05.jpgESZTELNEKI NAGY MOZES ALTALANOS ISKOLA_06.jpgESZTELNEKI NAGY MOZES ALTALANOS ISKOLA_07.jpgESZTELNEKI NAGY MOZES ALTALANOS ISKOLA_08.jpgESZTELNEKI NAGY MOZES ALTALANOS ISKOLA_09.jpgESZTELNEKI NAGY MOZES ALTALANOS ISKOLA_10.jpg

BELEPO 01

 www.nagymozes.ro

Falunk életében mindig fontos volt a kultúra, a hagyományok, nem véletlen, hogy a helyiek régi szokásaikat is megőrizték.

Húsvétkor szívesen megmutatják a vendégeknek, hogy kell megírni a hímes tojást.

 Esztelneken meghonosodott a csángó tojásírás művészete, néhány család igazán különleges tojásokkal készül a húsvéti ünnepségre.

A tojásírás elengedhetetlen szerszáma, a kesice, ezt házilag készítik egy 10-15 cm hosszú, ceruzavékony botocskából és vékony csőből, amit általában piparézből csavartak. Minél vékonyabb a fémcső, annál szebben lehet vele írni, ugyanakkor a kesice írójába egy lószőrt is kell húzni, hogy a viaszt vékonyan, egyenletesen engedje a tojás felületére.

A méhviaszt megolvasztják és kevés kormot kevernek belé, hogy az írás szürke nyomát szemmel tudják tartani.

A tojás felületét először beosztják: hosszában két körvonallal négy cikkre, majd ezekre merőlegesen, egy vonallal összesen nyolc félcikkre osztják. Vannak olyan hímek, amelyeket további vonalakkal tizenhat mezőre kell osztani, nagy ritkán viszont akad olyan minta is, amelyet a teljes tojásra rajzolnak.

Az írás befejezése után a tojásoknak festőt készítenek. Régen növényi festőanyagot használtak. A festék a viasszal írt mintákat kivéve a tojások felületét pirosra festi. A festékből kivéve a tojásokat megszárítják és meleg, puha ronggyal áttörlik. A törlés eltávolítja a viaszt, és az írások a tojás felületén fehéren maradnak. Egy kis szalonnával átdörzsölve, a tojások fényesebbek lesznek, az öntözők legnagyobb örömére.