Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
 

Viszlát Tóthfalu, viszlát Szerbia, viszlát Identitás tábor! Találkozunk jövőre! 


A csipet csapat már úton van hazafele. Tartalmas 10 nap áll a hátunk mögött, sok jókedv, kacagás, strandolás, kirándulás és persze mindezek által sok sok tapasztalatot és barátot szereztünk és régi barátságokat ápoltunk.  Első napokban Magyarországon keztük a táborozást Mórahalmon, Ásotthalmon és Szegedre is ellátogattunk.UJVIDEK 2019
A tábor főbb helyszíne a szerbiai Tóthfalu volt, ahol 6 éjszakát töltöttünk el. Innen indultunk reggelente megismerkedni Újvidékkel, Szerémséggel, Doroszlóval, Nagybecskerekkel, Zomborral, Csuroggal, az Aracsi pusztatemplommal, Adával és még sok más helységgel. Megcsodálhattuk a “zsírós bácskai földek” bőséges termését, ahol a kukorica 3 méter magasra nő, a napraforgó átmérője elérheti a 40 cm-t és ahol a föld felszíne alatt bőséges a kőolaj és a földgáz is, melyeket a “bólogató Jánosok” segítségével hoznak fel a felszínre.
A táj nagyon különböző a mienkhez képest, egy dologban azonban mégis hasonlóak vagyunk az itteni emberekkel, mégpedig abban, hogy ugyanabból a nemzetből szakítottak el bennünket is meg őket is, egy nyelvet beszélünk, vannak közös énekeink közös a kultúránk és közös a történelmünk. Picitt olyan érzés, mintha ismernénk már egymást valahonnan.
Hatalmas élmény volt. Köszönjük a szervezőknek Baksa Jó Jozefiro és Marianna Szani-nak a belénk vetett bizalmat. Köszönjük a Magyar Kormány támogatását, a Bethlen Gábor Alap által.
Találkozunk jövőre Szarvason!  A visszaszámlálást mi már megkezdtük.

 

készült a magyar kormány támogatásával harmas logo 001

 


Esztelnekért Kulturális Egyesület

BESZÁMOLÓJA

CSSP-NEPTANC-2018-0278 pályázat megvalósulásáról

Az “Esztelnekért Kulturális Egyesület” a Csoóri Sándor Alaphoz 2018-ban benyújtott “Népviselet vásárlás a Hamuvirág Néptáncegyüttes részére” című pályázaton 2 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

Ebből az összegből megrendelésre készítettünk tíz rend női és tíz rend férfi székelyruhát. A ruhákat Teleki Aranka viseletkészítő szőtte és varrta.

Farsang utolsó szombatján Esztelneken is elkergettük a telet. A Hamuvirág Néptáncegyüttes, a Polgármesteri Hivatal, az Esztelnekért Egyesület, ismét megszervezte a Farsangkergetést. Ebben a közösségben nem kell hangsúlyozni, hogy értéket a szorgos munka teremt. Az a szorgos munka, amely Istennek, embernek tetszik. A munka mellett ideje van a szórakozásnak, a tradíció ápolásának, az ilyen összejöveteleknek, amelyek közösségünkben erősítik a kapcsolatokat,barátságokat.
A fiatalok délelőtt maskarát öltöttek és úgy járták be a község utcáit, este pedig a kultúrházban több mint 80-an léptek színpadra. 
Köszönjük szépen a résztvevőknek és köszönjük a falusfeleinknek, hogy nyitott szívvel és nyitott kapukkal várták a farsangolókat.


A rendezvény a Csoóri Sándor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.

emet logo szines jpeg

emmi color cmyk 6

 
 

Search

Language