Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 
Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (ANUNT DE PARTICIPARE 2019 Comuna Estelnic.doc)ANUNT DE PARTICIPARE 2019 Comuna Estelnic.doc 37 kB
Download this file (hirdetes ujsagban palyazat.doc)hirdetes ujsagban palyazat.doc 28 kB

 


Viszlát Tóthfalu, viszlát Szerbia, viszlát Identitás tábor! Találkozunk jövőre! 


A csipet csapat már úton van hazafele. Tartalmas 10 nap áll a hátunk mögött, sok jókedv, kacagás, strandolás, kirándulás és persze mindezek által sok sok tapasztalatot és barátot szereztünk és régi barátságokat ápoltunk.  Első napokban Magyarországon keztük a táborozást Mórahalmon, Ásotthalmon és Szegedre is ellátogattunk.UJVIDEK 2019
A tábor főbb helyszíne a szerbiai Tóthfalu volt, ahol 6 éjszakát töltöttünk el. Innen indultunk reggelente megismerkedni Újvidékkel, Szerémséggel, Doroszlóval, Nagybecskerekkel, Zomborral, Csuroggal, az Aracsi pusztatemplommal, Adával és még sok más helységgel. Megcsodálhattuk a “zsírós bácskai földek” bőséges termését, ahol a kukorica 3 méter magasra nő, a napraforgó átmérője elérheti a 40 cm-t és ahol a föld felszíne alatt bőséges a kőolaj és a földgáz is, melyeket a “bólogató Jánosok” segítségével hoznak fel a felszínre.
A táj nagyon különböző a mienkhez képest, egy dologban azonban mégis hasonlóak vagyunk az itteni emberekkel, mégpedig abban, hogy ugyanabból a nemzetből szakítottak el bennünket is meg őket is, egy nyelvet beszélünk, vannak közös énekeink közös a kultúránk és közös a történelmünk. Picitt olyan érzés, mintha ismernénk már egymást valahonnan.
Hatalmas élmény volt. Köszönjük a szervezőknek Baksa Jó Jozefiro és Marianna Szani-nak a belénk vetett bizalmat. Köszönjük a Magyar Kormány támogatását, a Bethlen Gábor Alap által.
Találkozunk jövőre Szarvason!  A visszaszámlálást mi már megkezdtük.

 

készült a magyar kormány támogatásával harmas logo 001

 


Esztelnekért Kulturális Egyesület

BESZÁMOLÓJA

CSSP-NEPTANC-2018-0278 pályázat megvalósulásáról

Az “Esztelnekért Kulturális Egyesület” a Csoóri Sándor Alaphoz 2018-ban benyújtott “Népviselet vásárlás a Hamuvirág Néptáncegyüttes részére” című pályázaton 2 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

Ebből az összegből megrendelésre készítettünk tíz rend női és tíz rend férfi székelyruhát. A ruhákat Teleki Aranka viseletkészítő szőtte és varrta.

Farsang utolsó szombatján Esztelneken is elkergettük a telet. A Hamuvirág Néptáncegyüttes, a Polgármesteri Hivatal, az Esztelnekért Egyesület, ismét megszervezte a Farsangkergetést. Ebben a közösségben nem kell hangsúlyozni, hogy értéket a szorgos munka teremt. Az a szorgos munka, amely Istennek, embernek tetszik. A munka mellett ideje van a szórakozásnak, a tradíció ápolásának, az ilyen összejöveteleknek, amelyek közösségünkben erősítik a kapcsolatokat,barátságokat.
A fiatalok délelőtt maskarát öltöttek és úgy járták be a község utcáit, este pedig a kultúrházban több mint 80-an léptek színpadra. 
Köszönjük szépen a résztvevőknek és köszönjük a falusfeleinknek, hogy nyitott szívvel és nyitott kapukkal várták a farsangolókat.


A rendezvény a Csoóri Sándor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.

emet logo szines jpeg

emmi color cmyk 6

 
 
Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (ANUNT DE PARTICIPARE 2019 Comuna Estelnic.doc)ANUNT DE PARTICIPARE 2019 Comuna Estelnic.doc 37 kB
Download this file (hirdetes ujsagban palyazat.doc)hirdetes ujsagban palyazat.doc 28 kB

Search

Language