BIOVILL ESZTELNEK

IMAGE GALLERY

ANUNŢURI

Calendar

2018. Decembrie 17. Luni
Lázár, Olimpia
Sunrise at 07:33,
Sunset at 16:01.

Tomorrow will be
Auguszta
name-day

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Facebook Like Box

BINE AȚI VENIT PE PAGINA COMUNEI ESTELNIC!

Estelnic este o asezare care se situeaza in partea nord-estica al fostului scaun secuiesc „Kezdi” si al judetului Covasna de azi, la poalele Carpatilor Orientali, partea de jos intinzandu-se intr-o campie joasa, iar cea de sus intr-o vale paduroasa ingusta.

LATNIVALOKESTELNIC-RO

 Cele doua parti ale satului se disting si in denumirea populara, sub numele de Estelnic de „Jos” si cel de „Sus”. Asezarea se afla la marginea fostului scaun, asa incat, nici la nord, dar nici la est de ea pana la Carpati nu mai gasim alte asezari.

ESZTELNEKIKEP-FRAME

 Numele asezarii de origine slava. Se poate deduce doar, ca denumirea ar putea insemna un tinut pastoresc. Chiar si din asezarea localitatii am putea deduce ca este vorba despre o asezare slava. Secuii din Scaunul „Kezdi” spre deosebire de ceilalti secui din partea centrala a Tinutului Secuiesc, au ajuns pe aceste meleaguri mai tarziu prin colonizare, la inceputul secolului al XIII-lea. Acesta s-a intamplat probabil din motive diferite: pe de-o parte pentru ca densitatea populatiei in teritoriu era mica si astfel puterea centrala si-a dorit sa-l populeze, iar pe de alta parte politica de colonizare regala a adus cu ea acest proces. Colonizarea a cuprins 35 de asezari.

 Ramura secuilor care cu procesul colonizarii a primit pe asezarea Estelnic, a asimilat elementele slave, iar a preluat denumirea slava a asezarii si a mentinut-o.