Asezarea veche s-a situat in jurul manastirii franciscane, si de acolo in sus intr-o vale paduroasa, de-a lungul paraului Estelnic. In registrele papale din 1332 este mentionat sub numele de Iskulnuk, cu 15 porti. In primele decenii ale secolului al XX-lea in viata populatiei din Estelnic au jucat un rol important padurile composesorale si pasunile. 

La inceputul aniilor 1900 si industria incepe sa joace un rol important, dar mesterii erau prezenti inca din secolul al XVIII-lea. O mare parte din randul populatiei, care nu a putut realiza necesarul de trai aici, a plecat in alte tinuturi avad acolo atributii aservitoare. Satul, care nu de mult a avut un rol semnificativ, central in viata populatiei, acum avea probleme serioase.

Transformarea si dezvoltarea lenta, respectiv noutatile aduse de preotii franciscani, a favorizat si dezvoltarea mentalitatii populatiei. Dezvoltare radicala a survenit dupa 1945. In anul 1948 fabricile de cherestea au fost nationalizate s-au desfintate, iar in 1962 apare cooperativa agricola. Anul 1962 aduce electricizarea asezarii si tot in acest an a fost deschisa Dispensarul medical.

 Tot din acest an a functionat si un Centru de nou-nascuti, iar gradinita si scoala generala au fost modernizate. Din punct de vedere administrativ odata cu formarea judetelor din 1968 localitatea a ajuns intr-o situatie nefavorabila: a fost anexata la comuna Poian aflata la o distanta de 8 km.

 Schimbare a survenit doar dupa 1989: aici jucand un rol important Fabrica de confectii construita si deschisa in 1992. Mai mult de jumatate din populatia satului lucreaza aici, adaugand la venitul familiei si venituri din agricultura.

Search

Language