Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

Köszönjük szépen Esztelnek!
Az esztelneki faluséta margójára

Szombaton, szeptember 29-én megtartottuk első Falusétánkat. Izgatottan, kíváncsian vágtunk bele. Isten hozott mindenkit! 
Az érkezők meleg szívvel, zsíros kenyérrel, házi pálinkával, térképpel lettek fogadva. A római katolikus templomból biztató szavakkal és orgonán Bach műveiből hallgatva indultunk útnak. Megnéztünk mindent, amit az idő engedett. Könyvtárat, falumúzeumot, emlékműveket, a Szacsvay házat, nadrággyárat. Bekapcsolódtunk a Bod Péter Tanítóképző reneszánsz flashmobjába, versenyeztünk szekértolásban. A Ferences templomban és kolostorban ért véget a sétánk. Ezután már csak az éhségünket csillapítottuk, beszélgettünk, nótázgattunk, aki tehette táncra is perdült. 

Hálásan köszönjük mindenkinek a hozzáállását, a polgármesteri hivatal minden munkatársának, tanácsosoknak, a Nagy Mózes Általános Iskola oktatóinak és diákjainak, külön köszönjük Fülöp István igazgató úrnak, hogy végig vezette a sétát, a gyár vezetőségének és azoknak akik aznap bementek megmutatni számunkra a tevékenységüket, köszönjük a Hamuvirág Néptáncegyüttesnek és vezetőjének a részvételt, Fákó Alpár néptáncoktatónak a szekértoló verseny levezetését. Köszönjük a Bod Péter Tanítóképző diákjainak és vezetőiknek az előadását, a kézdivásárhelyi Nők Egyesületének részvételét csodaszép alkalomhoz illő ruhákban, a Zöld Nap Egyesület erre a napra szervezett túráját, a sajtó képviselőinek a részvételét. 
Külön köszönjük és leírhatatlan jó érzés volt az, hogy ilyen sokan reagáltak felkérésünkre és megnyitották kapuikat, ellátva minden földi jóval a sétálókat. Köszönjük a süteményeket, az innivalót, a gyümölcsöt, forró teát és mindazt a sok jó szót, amit mindezek mellé csomagoltak. Elnézést kérünk attól a falurésztől, ahová időhiány miatt nem jutottunk el, de készültek és elhozták süteményeiket a központba. Hálás szívvel köszönjük! 
Kolléganőm, Orbán Imola szerint: „ a nap kérdése egy a tornácon álló idős nénitől érkezett: „Mit ünnepelnek lelkem?” A válaszom az volt, hogy a Falut. Esztelneket, mert nagyon szép. Megtiszteltük magunkat, hogy elindultunk sétálva ünnepelni az egyszerűségben, a csendben, a befogadó szeretetben érkező pillanatokat, ami ettől a perctől még erősebben összeköt Esztelnekkel.”
Magam nevében azt tudom mondani, hogy a közösségépítés fogalmát bevallom, ezen a napon értettem és éreztem meg igazán. Köszönöm szépen Esztelnek!

A Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés nevében Csüdör Katalin

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Nagy Mózes, falunk szülöttje, 340 évvel ezelőtt nagyot álmodott és nagyot alkotott. Megalapította Felső-Háromszék első iskoláját Esztelneken, mely a későbbiekben Kézdivásárhelyre költözött és azóta is a környék szellemi központja. Vasárnap, 2020. szeptember 6-án méltó módon kívánunk megemlékezni erről a jeles eseményről és emléket állítani Háromszék szellemi letéteményese számára.

„Kívánom, hogy ez a szobor álljon itt sokáig, legalább 340 esztendeig, de leginkább Nagy Mózes szellemisége maradjon meg ebben a közösségben. Kitartása és küzdelmes élete legyen példa mindannyiunk számára. Mert a mi és gyermekeink boldogulása is attól függ, hogy hogyan alakítjuk a jövőbe vezető utunkat. Az ő példája és ezek a gondolatok lehetnek az előttünk álló munka zsinórmértékei”
Varga Attila

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Angyaljárás Esztelneken 2020 december 23.

🎁🎁 Az angyal meglátogatta az esztelneki önkormányzatot! 🎁🎁

🎅Hálás köszönet Kádár Imola és Kolcza István sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselőknek, valamint a Communitas Alapítványnak a támogatásért!🎅


2020 KARACSONY

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Március 15.-re

Zászlók díszítik ma
az utcákat végig,
márciusi szélben
szállnak fel az égig.

Álljunk meg előttük
csak egy pillanatra,
emlékezzünk vissza
arra a nagy napra!

Az a nap a népnek
szabadságot adott,
mi sem felejtjük el
azt a dicső napot. 

Search

Language